• Lederkurs
  • Lederutvikling
  • Foredrag
  • Ledercoaching
  • Om Vigdis
  • Blogg
  • Kundereferanser
  • Kontakt meg
  • Lederkurs
  • Lederutvikling
  • Foredrag
  • Ledercoaching
  • Om Vigdis
  • Blogg
  • Kundereferanser
  • Kontakt meg
Ukategorisert

Hvordan overleve starten på 2022 på hjemmekontoret ?

Skrevet av Vigdis Austrheim  Publisert den  5. januar 2022
Hva nå, hva mer kan vi gjøre på hjemmekontoret

Hva mer kan vi gjøre nå for å bedre dagene på det pålagte hjemmekontoret?

HVORDAN OVERLEVE STARTEN PÅ ÅRET MED PÅLAGT HJEMMEKONTOR?

Kanskje du har det supert på hjemmekontoret? Eller kanskje du lenge har kjent på at dagene ikke er like gode, med pålagt hjemmekontor. Du kjenner på at du går glipp av så mye, at du gjerne skulle vært sammen med kollegene dine? At du gjerne skulle valgt når du var på dette hjemmekontoret? Vi mennesker liker ikke å gjøre ting mot vår vilje i følge seniorforsker Morten B. Nielsen i Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). Vi lærte mye i fjor om hvordan vi kunne jobbe godt på hjemmekontoret, men svært få er helt fornøyd nå i januar. Jeg har noen gode erfaringstips til deg som jeg tror du vil ha glede av.  

Akkurat nå sitter jeg på det lille hjemmekontoret mitt med et smil om munnen. Det er rotete her, jeg prioriterte ikke å rydde i romjula og det ble en skikkelig hektisk sluttspurt på 2021, så ting flyter. Men jeg er heldig, jeg vet det, for jeg har et lite rom dedikert til hjemmekontor. Det er lyst, jeg har to skikkelig gode skjermer, god høyttaler med favorittmusikken strømmende ut, og jeg har flere inspirerende små ting stående i hylla og på pulten. Ting som gjør at jeg smiler, de bidrar til at jeg får energi av å sitte her. Jeg har struktur på dagen i form av en blokk jeg skriver på, det vet du fra før, at struktur hjelper på effektiviteten når du sitter på hjemmekontoret så jeg skal ikke snakke om det. Jeg har bilder på veggen fra morsomme turer med jobben, premier jeg har vunnet, noen gøyale kopper med sitat på, et skrapekart på veggen hvor jeg har skrapt frem alle landene jeg har vært i og drømmer om å reise til, og ikke minst hunden Børre som holder meg med selskap. Omgivelsene er viktig. 

Hvordan er det på ditt hjemmekontor eller i din leilighet? Denne pandemien trekker ut, så la oss sammen se på hvordan du kan ta gjøre det beste ut av situasjonen/ta kontroll over din egen arbeidshverdag.  Jeg har tre tips til deg for hvordan du kan jobbe deg gjennom denne fasen der hjemme: 

  1. Bli bevisst på hva du tenker om situasjonen akkurat nå.
  2. Lag en liste over kolleger som gir deg energi, faglig og sosialt og sørg for tid med disse.
  3.  Varier møteform og kom deg ut i frisk luft og dagslys.
  
 
  1. Bli bevisst på hva du tenker og sier om situasjonen akkurat nå.

Jeg selv er glad i en mental modell og den bruker jeg daglig, i mange ulike situasjoner. Jeg skal lage en video om modellen etter hvert. Frem til det så kan du starte med den første delen av modellen på egenhånd. Det handler om å bli bevisst på hva du tenker og sier til deg selv. For hvordan du tenker og omtaler situasjonen på, gjør noe med energien din. Om du daglig sier til deg selv «Det er så kjedelig og trist på hjemmekontor», så er det logisk at det påvirker deg negativt. Hva tenker du om pålagt hjemmekontor, om det å sitte hjemme uten å kunne møte kolleger og venner på vanlig måte akkurat nå? Hva sier du til deg selv og til andre? Noter ned. Og når du kjenner på at du tappes for energi stil deg selv spørsmålet: «Hva kan jeg tenke og si i stedet?» Kan du si at: «Nå skal jeg bruke disse dagene smart. Jeg skal ha fokus på å få gjort noen oppgaver som krever konsentrasjon. Etter det skal jeg legge inn tid i kalenderen min til noe gøy. Dette fikser jeg». Eller noe i den dur? Det jeg forsøker å formidle er at du skal ta kontroll. Ikke fortsett å tenke, gruble eller fokusere på negative tanker rundt dagens situasjon. Det siste hjelper deg dessverre ikke.

 

  1. Lag en liste over de kollegene som gir deg masse energi på jobben, faglig og kanskje sosialt. Sørg for at du legger opp til minimum en daglig samtale eller møte med noen fra den listen.

Det gir så mye bra energi og motivasjon. Jeg startet 2022 med et digitalt møte med en i nettverket mitt som jeg aldri har møtt fysisk. Vi har kun kommunisert via epost og telefon. Hun er journalist for Ledernytt, og driver også med mye annet spennende. Nå avtalte jeg en time digitalt møte med henne for erfaringsutveksling og sparring. Det var ikke fastere agenda enn det, men for et bra møte det ble. Faglig, sosialt og for en bra start på 2022, på mandagen og hele uka.

 

  1. Varier møteform og kom deg ut i fysiske møter.

Dette tipset er ikke nytt, men det overrasker meg hvordan vi begrenser oss selv. Vi kan fortsatt møtes på avstand og med munnbind. Vi må begrense antall personer vi møter, men det mye bedre å møtes fysisk, enn å sitte alene på hjemmekontoret med PC og kollegaer digitalt. Det kan jo også bikke over og bli for behagelig å sitte hjemme, uten at du merker det går prestasjonen din ned. Anbefales ikke, det er ikke særlig karrierefremmende

Jeg har holdt foredrag og kurs i avstandsledelse i mange år, og før pandemien sa jeg: «Alltid kamera på i digitale møter». Nå sier jeg så ofte jeg kan: «Kjør FÆRRE digitale møter, vær bevisst på hvordan og når du bruker kamera, og varier hvordan du møtes.» Du kan gå ut alene, ta møtene på telefonen, uten kamera. Det er mindre anstrengende, og du får fysisk bevegelse som vi alle trenger mer av. Jeg vet at du er vant til å ha PC’/ MAC’en foran deg når du jobber, men du kan gjøre det meste på telefonen. Om du selv skal lede møtet så tror jeg den andre blir utrolig glad for å slippe alle powerpoints og regneark. Det blir en deilig variasjon. Du kan legge materialet ditt på Teams eller Slack i forkant og eventuell justere eller kommentere skriftlig fra telefonen eller når du kommer inn igjen. Viktigheten av å skru av kamera og bevege seg mer på hjemmekontoret for å unngå å bli sliten, bekreftes blant annet av en Stanford studie fra 2021. 

Du har kanskje gjennomført møter gående ute med en kollega?  Hvis ikke prøv det, og fortsett med gående møter, «WALK&TALK». Akkurat nå skinner sola her jeg sitter, så det er jo utrolig flott å gå ute. Kle dere godt. Mine favorittsteder for gående møter er Vigelandsparken, Slottsparken eller ute på Huk om du bor i Oslo området. På bildet går jeg et møte med Camilla, fagansvarlig fra Akan, i et skogområde i lokalmiljøet. Og kommer det nedbør så ikke la det hindre deg. Da tar du med paraply eller finner en kaffebar hvor det tas smitthensyn.  

Ikke tenk at dere ikke kan møtes fysisk. Om dere ikke kan møtes på kontoret så kan dere møtes, du kan være sosial. Det tar kanskje litt mer tid, du må forflytte deg, men det henter du inn igjen i økt produktivitet når du kommer hjem igjen. 10-20 minutter dagslys, helst ved lunsjtider, sier forskerne er bra. Da får du bra med sollys på deg til å lagre D-vitaminer.

Kom deg i handlingsmodus. Vær proaktiv.

Selv om du synes det går greit nå, så kan følelsen av motløshet plutselig ramme deg også. Den rammet meg nå i høst. Da hadde jeg ikke vært bevisst nok selv. Dagene etter ferien ble plutselig så energitappende, og jeg forstod ikke hvorfor. Jeg forsøkte å lete etter årsakene, analysere meg frem til hvorfor. Jeg forstod at pandemien forsterket følelsen, men analyserte videre hvorfor jeg ikke hadde min vanlige energi. For en dårlig strategi.

Jeg gikk på grublebussen som en psykologikollega, Jan-Martin, sier så godt. Det er bare tull å være på den bussen lenge. Men det tok meg noen rundkjøringer før jeg klarte å hoppe av og skjønte at strategien min måtte endres.

Derfor lå jeg i forkant nå etter juleferien. Jeg var proaktiv, mentalt godt trent.

  • Jeg er mer bevisst på hva jeg tenker og sier. Om tankene eller ordene tapper energien min, så utfordrer jeg meg selv mentalt til å ta en annen tilnærming.
  • Jeg har lagt inn avtaler i kalenderen min med kunder og kolleger som jeg vet gir meg ekstra energi.
  • Jeg har planlagt fysiske møter, utenfor kontoret, flere av de ute i frisk luft. Og jeg får min daglige dose, 10-20 minutter minimum med dagslys ute, uansett vær.

Håper du fikk mer energi av disse tipsene. Inspirasjon til å «stå han av» som min nordnorske mormor pleide å si. Og jeg er her om du trenger meg, digitalt eller fysisk. Vi trenger hverandre.

Lag deg en god dag på hjemmekontoret i dag og fremover.


For en gavepakke året 2021 ble
Forrige artikkel